Cyberlaw

 

OHIM – faster than ever

OHIM, adică Oficiul pentru Armonizare pe Piața Internă, instituția sub autoritatea și prin intermediul căreia se pot înregistra mărci și desene la nivel comunitar, anunța recent că targetul de eficiență va fi atins, cel puțin în privința mărcilor, prin noul sistem Fast Track – gândit a accelera procesul de înregistrare fără niciun cost suplimentar.

Ei da, îmbucurător, pentru că, ceea ce era deja îndeajuns de performant (referindu-mă exclusiv la sistemul electronic de depunere), ajunge să fie acum și mai rapid, instituția anunțând o reducere de cel puțin două ori a perioadei de înregistrare a unei mărci.

Procedura de înregistrare a mărcilor comunitare prin sistemul Fast Track va fi disponibilă începând cu 24 noiembrie 2014 și va presupune cel puțin următoarele (spun “cel puțin” pentru că, deși ne apropiem de data lansării, sistemul este încă în lucru):

– un timp mai scurt pentru examinare, redus, cum spuneam, cel puțin la jumătate;
perioada de opoziții nu va fi afectată, rămânând disponibile aceleași cunoscute 3 luni de la publicare;
plata se va realiza chiar la data depunerii cererii și va condiționa preluarea solicitării de înregistrare prin procedura accelerată.

Deocamdată atât s-a comunicat și oricum, așa cum spuneam, sistemul era deja unul ce funcționa pe coordonate de normalitate, fiind ușor, accesibil, rapid. Un mare avantaj poate și predilecția instituției pentru lucruri într-adevăr utile, știut fiind că procedura de examinare OHIM nu implica și cercetarea înregistrării în raport cu mărcilor anterior depuse, așa cum se întâmplă de ceva vreme prin alte țări europene. DA, examinarea se ocupa de obiectivele reglementate oficial – și anume motivele absolute de refuz, fără a le amesteca cu altele, interesante mai mult pentru titularii mărcilor anterioare (motive relative) decât pentru oficiile gândite a fi imparțiale.

N-aș vrea să concluzionez într-o notă pesimistă, așa că vă direcționez către platforma OHIM Academy, acest learning portal deținut de Oficiu, unde găsiți prezentări live și arhivate, guideline-uri și event-uri corelate cu diversele cursuri de proprietate intelectuală (corect, nu doar desene industriale și mărci, ci și brevete)- pentru avansați și pentru mai puțin avansați. Nu glumesc, sunt chiar diferențiate în funcție de nivelul de cunoștințe.

Succes!

PATENT INFRINGEMENT_ eating_fruits

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

Răspunde și tu