Cyberlaw

 

Marcile si consilierii in proprietate industriala

Mi-am dat seama recent ca, desi am avut “n” ocazii, nu am reusit sa scriu mai nimic despre marci. As adauga, in plus, ca domeniul este chiar unul care ma atrage in mod deosebit iar ocaziile la care faceam referire au constat de cele mai multe ori in opozitii, chiar spete in instanta ori intamplari care au generat un studiu ori au avut ca baza un research in domeniu.

O sa incep cu ceva aproape hazliu poate datorita frecventei cu care, in viata mea profesionala, ma izbeste intrebarea „sigur ne puteti reprezenta in procedurile de opozitie din fata OSIM?” „reprezentarea nu este rezervata doar consilierilor in proprietate industriala?

Ideea nu este daca sunt sau nu consilier in proprietate industriala si asta pentru ca, btw, chiar detin o atestare in domeniu, mult mai important este sa fii consilier in proprietate industriala inscris in camera consilierilor de proprietate industriala pentru ca exercitarea acestei profesii, desi atestata printr-un examen si o diploma, nu are nicio valoare in Romania fara incadrarea in membership-ul asta numit Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala din Romania.

NU este relevant sa discutam nici ca formula legislativa te constrange (in sensul in care exista anumite limite) si nu poti exercita profesia de avocat si in acelasi timp pe cea de consilier in proprietate industriala – asta ar fi o alta discutie.

Ma intorc la clientul care, fara cunostinte foarte aprofundate, ma intreaba daca intr-adevar as putea, in calitate de avocat, sa il reprezint in fata procedurilor de opozitie de la OSIM. Ii spun ca DA, mentionand ca experienta personala a aratat acest lucru. Nu stie ca este clientul nr.10 care imi pune aceasta intrebare. Pentru siguranta lui, da un telefon la OSIM unde lucrurile sunt intr-adevar in ceata pentru ca persoanele care, in mod normal, ar trebui sa raspunda obiectiv la intrebarile publicului, nu au replici de genul „trebuie (NU trebuie) in mod obligatoriu sa va reprezinte un consilier in proprietate industriala” ci prefera sa dea un reply mai putin transant „va recomand sa discutati si cu unul intre consilierii in proprietate industriala”.

Ok, in contextul asta, nu ai alta optiune decat sa discuti pe text. Am avut in vedere doua paragrafe de la art.6 din Regulamentul de aplicare al Legii nr.84/1998:

(1) Solicitantul, titularul sau orice persoană interesată POATE fi reprezentat(ă) în procedurile în faţa OSIM printr-un mandatar autorizat, cu domiciliul sau sediul în România.
(3) Solicitantul, titularul sau persoana interesată, care nu are nici domiciliul, nici sediul şi nici o unitate industrială sau comercială efectivă şi funcţională pe teritoriul Uniunii Europene ori în Spaţiul Economic European, va fi reprezentat ÎN MOD OBLIGATORIU, prin mandatar autorizat, cu excepţia procedurii de depunere a unei cereri.

Textul de lege poate fi intr-adevar tricky, cel putin pentru client si poate mai putin pentru un avocat, jurist ori, fie, pentru un consilier in proprietate industriala…

Si printre altele, acum imi dau seama cat de utile sunt comment-urile in word pentru ca, sincer, ar si fost mult mai interesant daca as fi putut sa introduc interpretarea la nivelul anumitor termeni din paragrafele de mai sus.

Revenind…

Citind cu atentie, observam ca legea nu vorbeste de vreo obligativitate, mai mult decat atat, terminologia folosita „solicitantul .. POATE fi reprezentat … printr-un mandatar autorizat” indica un DREPT al fiecarei persoane solicitante ori titulare de a alege intre reprezentarea printr-un mandatar autorizat sau alta forma de reprezentare – cum ar fi printr-un avocat.

Utila este si dispozitia aferenta alin.(3) pentru ca din analiza acesteia rezulta ca adevarata obligativitate exista DOAR in circumstanta in care solicitantul, titularul nu are domiciliul/sediul pe teritoriul Uniunii Europene. Fiind reglementata in mod particular, este evident ca, in afara acestei situatii, va fi aplicabila dispozitia cu caracter general de la alin.(1).

Mai pentru intelesul tuturor, daca nu ne gasim in situatia in care solicitantul nu are sediul in Uniunea Europeana, avocatii vor avea drept de reprezentare pentru ca persoana titulara a marcii ori solicitanta a unei inregistrari de marca, poate alege aceasta forma de reprezentare (este dreptul ei) si nu reprezentarea printr-un consilier in proprietate industriala (acel mandatar autorizat de care se vorbeste in Regulament).

UFF, am scapat, daca mi se va putea vreodata „intrebarea” (THE question), voi da direct linkul de la acest post.

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

Răspunde și tu