Cyberlaw

 

Licitatii romanesti sau escrocherii?

Credeam ca regulile comertului electronic sunt destul de clare intr-atat incat fiecare comerciant sa isi permita, chiar si fara avizul unul profesionist, demararea unei afaceri oneste, legale si civilizate in Romania. Se pare ca m-am inselat.

S.C. Cromadi Soft S.R.L., S.C. Estonet S.R.L. si S.C. Nahua Trading S.R.L. administreaza in paralel trei site-uri de licitatii disponibile la adresa www.pretincredibil.ro, www.PretBomba.ro, respectiv www.onlinebid.ro . Modalitatea concreta de desfasurare a asa ziselor licitatii, modul de informare a consumatorului si de incheiere a relatiei comerciale cu acesta incalca in toate aceste trei cazuri Legea comertului electronic, Ordonanta privind protectia consumatorilor si cea privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta, precum si Legea privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii. Pe langa aceasta, procesul de inducere in eroare al utilizatorului ar putea intruni elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune prevazuta in art.215 c.pen.

Dar de ce acuzam fara sa explicam?

In toate situatiile sunt prezentate oferte de produse la preturi modice pentru inceperea licitatiilor. Pentru a licita fiecare participant trebuie sa cumpere credite care variaza intre 25 si 900 de lei in cazul platii cu cardul si intre 5 si 10 euro in cazul platii prin sms. Cumpararea creditelor nu asigura achizitionarea produselor, acestea fiind folosite doar pentru licitatii – sumele in cauza diminuandu-se corespunzator cu ocazia fiecarui bid. Cam in asta ar consta teoretic totul pentru ca practic, asa cum fiecare utilizator va putea remarca citind regulile „jocului”:

1. „PretBomba isi rezerva dreptul de a descalifica temporar sau permanent un utilizator” in cazul in care „dupa opinia societatii acel utilizator a incalcat regulile site-ului” („gaselnita inedita” sfideaza inteligenta medie a utilizatorului roman) (dar, ne putem intreba care opinie, exprimata unde si a carei societati anume? 🙂

2. „Utilizatorii inteleg ca estimarea de preturi nu reprezinta in nici un mod o obligatie sau vreun fel de garantie din partea Estonet SRL” (adica cumparati dar nu stiti exact la ce pret);

3. Creditele folosite nu asigura cumpararea produsului in sensul ca ulterior licitatiilor si indiferent de numarul de credite folosite in acest sens, utilizatorul va trebui sa plateasca integral pretul final al produsului, asta bineinteles daca nu exista „nesansa” ca ultimul ofertat sa fie „simulat” (userul nu are posibilitatea de a controla provenienta altor biduri);

4. „Imaginile publicate pe site au titlu de exemplu” (daca aceste imagini avea doar caracter estetic nu ne-ar deranja, dar cand acestea contin fotografii de produs si oferte de pret, cred ca lucrurile stau putin diferit!)

5. „Organizatorul acestei licitatii pe Internet isi rezerva dreptul de a modifica oricand si in orice mod oricare dintre prevederile din prezentul acord sau prezentul acord in intregime, fara nici o notificare prealabila si fara a fi obligat sa indeplineasca vreo alta formalitate fata de utilizatori” (sau ne rezervam dreptul de a fi „abuzivi” modificand unilateral un contract si asa cu riscuri multiple)

6. „Utilizatorii sunt de acord in mod expres ca folosirea acestui site si cumpararea produselor sau a serviciilor se face pe propriul risc” (o fraza care intr-un fel poate sa placa prin sinceritatea transanta)

Want more? 🙂

Daca da, puteti cumpara sau macar incerca sa cumparati oricare dintre produsele tentante de genul iphone, camera video canon sau macar un epilator de ultima generatie! Cu siguranta o asemenea experinta nu va poate decat imbogati!

Trecand peste ironii, pe care de altfel, cu greu le putem stapani, afacerea celor trei firme (care nu m-ar mira sa aiba asociati identici) poate aduce castiguri imense profitand de slabiciunea, necunostinta sau lipsa de experienta a multor utilizatori. Pentru usurinta unui calcul putem exemplifica ca un produs care incepe de la suma de 1 leu si se termina la 50, aduce un profit administratorilor de site de 6.250 lei (adica 62 de milioane de lei vechi pentru ca efectul sa fie mai rasunator) (se imparte suma finala la 0,02 – valoarea unei licitatii pentru a verifica cate licitatii au fost facute pentru produsul respectiv si in cazul de fata numarul este de 2500 de licitatii; pentru fiecare licitatie se consuma maxim un credit cu o valoare aproximativa de 2,5 lei; in final se inmulteste 2,5 cu 2500)

Ce nu stiu administratorii de site:
1. O licitatie presupune o vanzare si o cumparare, adica implicarea ambelor parti intr-o relatie contractuala de tipul vanzare-cumparare cu efecte obligationale pentru ambele parti – cumparatorul trebuie sa achite pretul, vanzatorul trebuie sa predea produsul. Indiferent ca ii spuneti licitatie, joc, intrecere sau prosteala, pe fond va fi evaluata tot ca o vanzare-cumparare, intrunind toate caractertisticile acesteia.

2. Cumparatorii persoane fizice ale produselor oferite spre vanzare se numesc consumatori, legea romana, europeana si internationala oferind un cadru adecvat de protectie speciala a acestora, cadru normativ care impune ofertantilor la vanzare anumite obligatii, pe care din pacate nu le respecta niciuna din cele trei firme, precum afisarea unui pret corect si informarea completa asupra caracteristicilor de produs (cu titlu de exemplu).

3. Mai mult decat atat, pentru ca oferta de vanzare, respectiv vanzarea propriu-zisa este incheiata prin Internet, contractarii i se aplica regulile speciale inscrise in dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta, act normativ care, de asemenea obliga comerciantii sa „informeze consumatorul in timp util, corect si complet si fara echivoc asupra identitatii comerciantului, punand la dispozitia acestuia adresa si modalitatile de contactare a acestuia, telefon/fax, e-mail si codul unic de inregistrare” (in afara numelui firmei, nu sunt disponibile alte informatii)

– acceasi lege obliga comerciantii in ceea ce priveste informarea completa si corecta, fara echivoc, asupra caracteristicilor de produs, asupra perioadei de valabilitate a ofertei si a pretului, asupra dreptului de denuntare unilaterala a contractului, etc.

4. In cazul in care, prin absurd, comerciantii in cauza sau altii, s-au gandit ca afacerea se poate incadra in exceptia de aplicabilitate oferita prin art.6 pct.f) din mentionata Ordonanta a Guvernului nr.130/2000 („Dispozitiile prezentei ordonante nu se aplica contractelor incheiate in cadrul vanzarilor la licitatie”) si pe cale de consecinta, urmand aceasta ipoteza, ar exista posibilitatea pentru cele trei firme de a nu fi supuse regimului juridic mai sus descris, contra argumentul ar fi pe scurt:

– licitarea propriu-zisa se realizeaza printr-o promisiune simpla de cumparare a unui produs si nu presupune plata unor sume pentru fiecare bid, asa cum se intampla in cele trei cazuri, unde administratorii impun participarea prin cumpararea anumitor credite;

– admit evident ca dispozitia putea fi completata corespunzator cu fraza „la care consumatorul are posibilitatea sa participe personal” asa cum se intampla in cazul Art. 3 din Legea nr. 449/2003, republicata 2008, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora;

– chiar si in circumstanta in care ar exista cineva care ar cataloga aceasta metoda de vanzare ca fiiind „licitatie” regulile vanzarii – cumpararii de produse consumatorilor tot se vor aplica, cumparatorii fiind persoane fizice

5. Nu in ultimul rand, consider ca modul concret de ofertare, de inducere in eroare a consumatorilor si de incheiere a contractelor de vanzare in acest caz pot corespunde elementelelor constitutive ale infractiunii de inselaciune prevazuta in art. 215 C. pen.

(1) Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
(2) Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stiute, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

Cam atat, nu am nicio concluzie sau mai bine: „Revin in scurt timp cu informatii!” 🙂

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

25 răspunsuri

  1. Stefan 12 Dec, 2008 @ 09:24

    Felicitari! Excelent articolul. Chiar am cautat informatii despre subiect cand am aflat de aparitia site-urilor de acest tip, dar nefiind prea familiar cu domeniul juridic nu am gasit multe si nu am stiut sa interpretez ce am gasit. 😀

    Astept cu nerabdare continuarea.

    Ah, si ca o curiozitate personala: exista vreo institutie care s-ar putea autosesiza in cazul de fata?

  2. Bogdan 12 Dec, 2008 @ 11:46

    Ok, interesant, dar lapunctul 4 cred ca trebuie sa mai discutam. Este licitatie sau nu un astfel de sistem ? de ce ar fi imposibila o licitatie la care trebuie sa platesti pentru fiecare “strigare” ?
    Nu stiu sa existe o definitia in vreo lege, ca atare trebuie sa fim extrem de lacsi in interpretarea termenului (parerea mea, corecteaza-ma daca gresesc).
    Oricum au obligatia sa prezinte datele de contact cf legii 365/2002…
    Dar ar fi ciudat sa li se aplice si dispozitiile ref la denuntarea unilaterala. Pe de alta parte ma intreb daca in sistemele respective, elementul aleator nu joaca un rol decisiv.. si atunci intram in alta discutie.

    Despre un sistem putin diferit am citit sapt trecuta – http://www.smslicitatie.ro

  3. Monica Lupascu 12 Dec, 2008 @ 13:57

    @Bogdan

    Da, consider ca NU este o licitatie pentru ca in mod normal “strigarea” se exercita doar ca o oferta simpla de a cumpara – sub forma unei promisiuni unilaterale de cumpare. In mediul real se realizeaza verbal iar in mediul virtual licitarea poate sa constea intr-un click de acceptare a cumpararii sau intr-un e-mail transmis in acelasi sens. Cam atat, in momentul in care apare si pretul deja se pune problema foloaselor necuvenite pentru comerciant.

    Sa ne gandim acum la dispozitia referitoare la denuntarea unilaterala. Cred ca cel mai bun mod de a afla daca se aplica sau nu ar fi sa incercam sa ne dam seama de ce legiuitorul a instituit in primul rand o astfel de obligatie:
    – in primul rand pentru o protectie sporita a consumatorilor – persoanele fizice care achizitioneaza produsele;

    – in al doilea rand pentru ca, nefiind de fata, neavand posibilitatea de a vedea efectiv produsele, cum se intampla in sistemul de cumparare online, elementul decizional, consimtamanul cumparatorului cu privire la produsele in cauza, la caracteristicile acestora, poate fi pus sub semnul indoielii – asta ca sa nu mai vb de faptul ca, desi exista un cadru care stabileste exact modul de incheiere a contractelor online, in mod special pentru ca fiecare parte sa ia la cunostina de consimtamanul celeilalte, exista foarte multe cazuri in care se fac comenzi in numele altor persoane, etc.

    – in conluzie ar fi nevoie si de exercitarea acestui drept.

  4. Monica Lupascu 12 Dec, 2008 @ 14:00

    @Stefan

    cred ca se poate face o reclamatie la autoritatea nationala pentru protectia consumatorului precum si o plangere penala

    eu chiar incerc sa fac cateva notificari in acest sens pentru ca mi se pare total nelegala procedura

  5. Emy 27 Dec, 2008 @ 08:20

    Daca esti in APTI ar trebui sa fii te mai informezi cum e cu legile astea si apoi sa faci reclama proasta acestor site-uri .APTI nu reprezinta statul sau legea Romana ci poate interveni pe langa ele fiind o asociatie care la randul ei poate fi data in judecata.
    Monica nu tin partea nimanui dar zic ca te-ai putea alege cu niste procese pentru prejudicierea imaginii acestor firme si ai putea plati daune serioase deoarece se aduc acuze nefondate.
    Cu titlu ai inceput acest articol ca o supozitie sau presupunere dar in articol ai continuat cu acuza directa “incalca in toate aceste trei cazuri Legea comertului electronic.”
    Contra-atac fiecare acuza facuta de tine deoarece se pare ca citesti doar printe randuri si nu randurile in sine:

    1„PretBomba isi rezerva dreptul de a descalifica temporar sau permanent un utilizator”

    Iar aici revin eu cu fraza care ai omiso si care era cea mai importanta[..]PretBomba poate descalifica un utilizator daca are un drept justificat pentru protectia altor utilizatori, sau pentru a preveni manipularea, exemple fiind, cu titlu neexclusiv: neachitarea ofertelor, folosirea unui soft de ofertare neautorizat, sau
    mai multe conturi sunt pe numele aceluiasi utilizator”.
    Ultima parte nu ai adaugat`o iar aceste chichite cum le spui tu pentru mine mi se par destul de motivate pentru desclificarea utilizatorului.Este normal sa se fereasca si ei de hoti , hackeri sau alte planuri de fraudare a licitatiilor.

    2. „Utilizatorii inteleg ca estimarea de preturi nu reprezinta in nici un mod o obligatie sau vreun fel de garantie din partea Estonet SRL”–

    Aici se refereau mai mult ca sigur de “Pret in magazine:–” nu pretul de licitatie care se schimba automat in timpul licitatiei de cate ori cineva ofera mai mult. Normal ca la sfarsit fata de castigatorul licitatiei , firma ii revine obligatia sa ceara pretul la care s-a ajung licitatia ..10 ron sau 2 ron cat o fii el si clientul sa-si primeasca produsul..Presupuneri gen ca`i simulat castigatorul nu putem face fara dovezi doar pentru ca ne-ar place noua sa credem acest lucru (doar organele competente pot face astfel de afirmatii iar intr-un an de cand exista pe internet in 3 tari diferite fii sigura ca baietii au
    fost controlati si in chiloti). Sa nu crezi ca in spatele acestor site-uri lucreaza doi pusti ascunsi in beci si se feresc sa-i vada mama ca fumeaza ci niste oameni destepti cu cunostinte profunde in marketing si afaceri .

    (din surse sigure si confirmate iti spun ca patronul pretbomba.ro este din Estonia si inainte de acesta afacere lucra ca director de banca)

    3. Creditele folosite nu asigura cumpararea produsului in sensul ca ulterior licitatiilor si indiferent de numarul de credite folosite in acest sens, utilizatorul va trebui sa plateasca integral pretul final al
    produsului, asta bineinteles daca nu exista „nesansa” ca ultimul ofertat sa fie „simulat” (userul nu are posibilitatea de a controla provenienta altor biduri);

    Mi se pare destul de normal si legal sa se foloseasca credite pentru plasearea ofertei …
    Creditele defapt sunt contravaloarea care o platesti pentru serviciile care ti le ofera site-ul .
    Un ex simplu ar fi chiar bancile cu comisioanele si taxele lor la dobanzi : pretind odata dobanda si odata celalte comisioane. In cazul nostru avem : serviciul de licitare + pretul produsului din licitare.
    La fel cum pe alte site-uri se plateste pentru a face un anunt, pentru a deveni membru cu anumite drepturi sau oricare alte servicii cu plata alese revendicate catre societatea comerciala in cauza este dreptul sau atat timp cat le are ca obiect de activitate si fac parte din clasificarea activitatilor din economia nationala .Clientul are dreptul cumpara un produs sau serviciu de altfel poate si refuza aceste servicii mai ales ca el este informat asupra acesor taxe.(ca scrie mic in colt debia se vede nu conteaza – practica e folosita de
    toate companiile mari ex telefonie mobila ,banci etc..)

    4.Imaginile publicate pe site au titlu de exemplu, iar produsele livrate pot diferi uneori de imaginile prezentate in orice mod (culoare, accesorii, aspect, etc).
    Nu stiu ce ai vrut sa scoti in evidenta aici , mi se pare destul de normal iar aceiasi fraza o gasesti si pe cele mai mari magazine online din romania ex emag.ro .Nu-ti poate garanta nimeni acuratetea datelor 100% la produse iar datele producatorului acelui produs le vad afisate pe site-ul lor daca dai click pe poza produsului.

    5. „Organizatorul acestei licitatii pe Internet isi rezerva dreptul de a modifica oricand si in orice mod oricare dintre prevederile din prezentul acord sau prezentul acord in intregime, fara nici o notificare prealabila si fara a fi obligat sa indeplineasca vreo alta formalitate fata de utilizatori”

    In concluzie nu vad care-i problema sau unde se incalca legea.-aceiasi formulita o practica chiar bancile ..

    Ne place sa nu dar trebuie sa recunoastem ca Romanu nostru nu prea are rabdare sau e prea prost sa citeasca contractu nici cand face imprumuturi la banca si apoi se intreaba de ce i-a crescut dobanda peste noapte vaitandu-se ca a fost tras in piept.

    6.Utilizatorii sunt de acord in mod expres ca folosirea acestui site si cumpararea produselor sau a serviciilor se face pe propriul risc” (o fraza care intr-un fel poate sa placa prin sinceritatea transanta).

    E ca si cum ar spune “semnand acest contract este de acord cu toate clauzele din contract:.Fraza asta o gasesti daca nu in toate cel putin in majoritatea contractelor , deci iar nu vad unde-i problema.

    “[..]numarul este de 2500 de licitatii; pentru fiecare licitatie se consuma maxim un credit cu o valoare aproximativa de 2,5 lei; in final se inmulteste 2,5 cu 2500)”

    Da intr-adevar suntem gelosi pe altii care au avut idei bune si s-au imbogatit ,sau poate ne exprimam neputinta noastra ca nu vom ajunge vreodata la acelasi nivel cu ei, bravo lor.Putem face doar calcule si sa ne minunam cat de bine a fost construita formula omului din Estonia -fost director bancar.

    Partea II
    1.O licitatie presupune o vanzare si o cumparare, adica implicarea ambelor parti intr-o relatie contractuala de tipul vanzare-cumparare cu efecte obligationale pentru ambele parti.

    Cam asa zice legea dar ai uitat totusi sa precizezi cine nu-si respecta obligatiunile sau unde-i problema .
    Daca pretul de licitati se incheie cu 2RON atunci ala va fi pretul platit de castigarul licitatiei .. nu vad unde-i problema sau care-i remarca ta.

    2 .”Cumparatorii persoane fizice ale produselor oferite spre vanzare se numesc consumatori”

    Mai pe scurt intelegem f bine ca consumatorii au drepturi , da normal pana aici .
    Ce vrei sa zici prin “pret corect” ? Totul mi se pare destul de corect adica este pus mare “pretul de start a licitatie 0,99 apoi pretu de finish in care s-a terminat” asa se practica chiar si pe cel mai mare site de licitatii din lume ebay.com . Apoi mai jos este scris si pret informativ adica cel din magazine .

    3.„informeze consumatorul in timp util, corect si complet si fara echivoc asupra identitatii comerciantului, punand la dispozitia acestuia adresa si modalitatile de contactare a acestuia, telefon/fax, e-mail si codul unic de inregistrare” (in afara numelui firmei, nu sunt disponibile alte informatii)”

    Dupa cum vad toate cele 3 firme in meniul contact au toate informatiile firmei prevazute de lege (oameni sunt corecti si totul e pe fata ):
    http://www.pretbomba.ro/Default.aspx?p=6
    http://www.pretincredibil.ro/contact.html
    http://www.onlinebid.ro/contact

    Se regaseste peste tot nume societate,adresa,nr reg .com,CUI,tel,fax,mail .
    Ce altceva mai trebuie ? nr pantofi , prenume copii,mama ,tata,sora,nevasta,relatie dragoste ? 🙂

    4.”. In cazul in care, prin absurd, comerciantii in cauza sau altii, s-au gandit ca afacerea se poate incadra in exceptia de aplicabilitate oferita prin art.6 pct.f)”[…]

    Se vede ca ai luat lege cu lege sperand sa gasesti poate, poate sa nu se incadreaze pe undeva .dupa cum ai inceput “in cazul x prin absurd e y si daca e y atunci e z)
    Oricum nu te-a dus la nici un rezultat logic in final ba chiar mai mult te-ai bagat pe tine insati intr-o ceata deasa.

    5.In concluzie la toate aberatiile care ai incercat din rasputeri sa le scrii ai dat si verdictul tau finat “sunt vinovati” aruncand sentinta “sa fie executati la moarte” in direct cu 3 legi -paste&copy.

    In concluezie daca era ceva ilegal aceste site-uri ar fi disparut de mult nu in Romania ci mai ales in celalte tari precum SUA, Anglia, Estonia, Bulgaria etc
    Cateva site-uri care le-am gasit in 10 min cu o cautare simpla pe net in confirma afirmatia:

    http://www.bidz.com
    http://www.swoopo.co.uk/
    http://www.sendioksjon.ee/
    http://www.telebid.com
    http://www.kupisega.com

    Incercand sa stergi acest comentariu ,iti faci rau singura pentru ca va aparea multiplicat pe zeci de forumuri (cineva trebuie sa le tina si lor partea daca nu o fac ei) plus ca voi defaima cyberlaw.ro pt ditactura si cenzura neavand nimeni dreptul la replica pe un site care cica face dreptate . A pai daca asa se face dreptatea in tara asta eu ma apuc de ciobanit iar ciobanu sa-si faca firma precum Microsoft.

  6. Monica Lupascu 27 Dec, 2008 @ 21:22

    @Emy
    Imi pare bine ca am reusit sa primesc si ceea ce se poate numi “o incercare de contra-argument” – dupa cum se poate observa si din textul adresei inaintate catre firmele in cauza, aceastora li se solicita in primul rand un raspuns in ceea ce priveste interpretarea de mai sus. Pentru ca totusi ai apelat la aceasta formula “comment” si nu ai trimis raspunsul pe email direct la apti, pe adresa mea de la apti sau folosind o adresa de email valida, este evident ca nu pot considera ca reprezinti vreuna din societatile informate.

    NU am sa inteleg totusi paragraful introductiv prin care ma informezi in legatura cu posibilele procese care mi-ar putea fi intentate de aceste firme 🙂 – de fapt referitor la asta ma intreb daca presupusul prejudiciu pe care l-ar putea afirma in justitie acele firme poate sa fie cauzat de o adresa prin care “sunt informati cu privire la incalcarea unor dispozitii legale” :)) devine hilar serios!
    Cred ca totusi nu ai inteles ce s-a intamplat in fapt sau nu ai citit cu atentie adresa: apti-ul a “informat” societatile in cauza, adica le-a pus la dispozitie o anumita interpretare juridica de care cei responsabili pot tine sau nu cont, apti-ul nu a luat masuri (nici nu ar fi putut lua) ci, dimpotriva, se poate considera ca a venit chiar in sprijinul acestor firme, oferindu-le anumite informatii considerate necesare. S-a dorit in concluzie o explicatie, un contraargument, o formula de raspuns, un punct de vedere al celor implicati.

    In sensul acesta cred ca cel mai indicat lucru ar fi ca reprezentantii firmelor sau sustinatorii acestora (de genul tau, Emy) sa apeleze la serviciile unui avocat sau jurist pentru a putea purta un dialog in care toata lumea sa vb acceasi limba. Si incercarea ta poate fi utila, recunosc, mai ales in contextul in care ai perceput demersul meu ca fiind unul impotriva acestui gen de afecere si doresti sa vezi cine e pro si contra. Discutam totusi de incalcari ale unor dispozitii legale, in concluzie sunt necesare argumente juridice, nu pareri personale.

    Daca totusi renumitele firme cu patroni fosti directori de banci isi pot sustine afacerea cu un asemenea argument, nu pot sa spun decat no “comment” sau “ramane sa discutam pe larg cand timpul ne va permite”. 🙂

  7. rankzilla 3 Jan, 2009 @ 09:07

    Ma uit pe aces blog si vad ca nu e nimica interesant, 10 articole si gata. Tu Monica ai gasit metoda de strica imaginea unor firme serioase avand ca scop cresterea populatitatii blogului tau. Tu nu vezi ca vorbiti de tehnologie dar nu aveti nici o treaba cu informatica. Inormatica nu inseamna teste in engleza si legi. Am castigat. :)) Siteul asta se instaleaza in 5 minute si grafica mai tare ca a ta se face in 24 de ore de un senior developper. APTI o sa fiti dati in judecata imediat ce atacati aceste firme serioase. APTI suna frumos numele da nu aveti nici o treaba cu tehnologia :)). Deschid si eu un site acuma perfect legal de licitatii. Sa-ti dau datele sami trimiti si mie un document dala? sau il iau pasta si decat il modific? :))

  8. Andrei 5 Jan, 2009 @ 17:01

    Ha ha, si-au pus magazinele aghiotantzii pe facut PR :))) Asta e buna, inseamna ca va macina.

    Amice Emy lasa parerile personale si nu mai vorbi din basme, e veche asta cu postarea anonima din partea firmei ca sa va mai scoateti si voi basma curata.

    Puneti mana la munca nu la inselat !

  9. Monica Lupascu 5 Jan, 2009 @ 17:09

    @rankzilla

    Mai explic o data pentru ca e posibil sa fie nevoie de precizari mai clare.
    1. Printre obiectivele apti se inscrie si cea de a apara “ toti utilizatorii romani, de orice fel de activitati ilegale care pot avea loc pe Internet;”, toti utilizatorii romani inseamna atat companii, adica persoane juridice cat si persoane fizice. Evident ca pot exista foarte multe situatii in care nu poti sustine interesele unei parti decat in dezavantajul celeilalte, cum s-a intamplat si in cazul asta. Este normal sa existe mai putine riscuri in cazul sustinerii intereselor companiilor in detrimentul consumatorilor, acestia din urma fiind de cele mai multe ori persoane cu putine sanse de contracarare pe calea justitiei, spre deosebire de persoanele juridice.

    2. Desi sunt membru apti, posturile blogului meu se inscriu in ceea ce se numeste “libera exprimare” si nicio apreciere de genul “escrocherii sau posibila infractiune” nu trebuie sa fie neaparat sustinuta de ceilalti membrii apti. Exista cateva persoane cu specializare juridica in cadrul apti care pot chiar avea o alta interpretare decat a mea. In concluzie, am trimis din partea apti o informare catre companiile in cauza si, in acelasi timp mi-am permis sa postez si cateva precizari personale. Sunt doua lucruri diferite in concluzie – postul “licitatii sau escrocherii” si informarea adresata companiilor.

    3. Obiectul informarii transmise era de a incunostinta companiile de o interpretare care ar putea fi in dezavantajul lor. Apti nu acorda consultanta juridica, nu impune anumite reguli, nu contrange utilizatorul sa adopte o anumita atitudine, se poate doar sesiza si informa eventual publicul. Ajungand in atentia sa o interpretare potrivit careia consumatorii ar putea fi inselati pe parcursul cumpararii anumitor produse, era dator sa ia o atitudine.

    4. Asa cum orice opinie poate avea una contrara, oricarei interpretari juridice i se poate aduce un contraargument. De fapt de asta e nevoie, asta a fost si solicitarea apti, in cazul in care veti citi cu atentie informarea va veti da seama de acest lucru.

    5. Daca sunteti un bun cunoscator a ceea ce insemna indexare google si promovare online, cu siguranta va veti da seamna ca traficul pe un site nu se castiga exclusiv din „desfiintarea anumitor firme”. Oricum, daca veti acorda mai multa atentie blogului meu, adica veti remarca si posturile nu numai cele 10 articole „neinteresante”, veti vedea ca per ansamblu nu am urmarit scandalul, fiind concentrata, dimpotriva, pe studierea anumitor spete. Asta de fapt inseamna pentru mine activitatea acestor firme de licitatii – doar posibile spete pe care le interpretez pentru ca am o experienta juridica de care anumite persoane pot tine cont. Pentru acestia blogul meu este unul interesant.

    6. Nu in ultimul rand – multumesc pentru aprecierile personale si pentru interesul acordat studiului meu!

  10. Ionutz Saba 5 Jan, 2009 @ 19:11

    @rankzilla, imi arati si mie “developperul” ala care face un site mai misto ca asta in 24 ore? Hai ca vreau si eu unul…da “developper” sa fie nu designer si vezi sa pot castiga ceva cu designul la competitii si in galerii de css cum vad in footer ca a luat cyber law.

    Ps Pune si tu mana te rog pe ceva gramatica pentru ca esti penibil de agramat. (nici o, sami, dala etc)

    Ps1 Avea dreptate Andrei si tu cred ca esti un soricel din ala mic trimis de firma sa buhaie netul si sa faca acolo PR, Am I right?

  11. rankzilla 5 Jan, 2009 @ 19:31

    Ionutz nu tea bagat nimeni in seama daca ai fost tu designerul sau confunzi viteza mea de scris cu gramatica atunci ia verdele de la siteul asta si dute cu el la pascut. Si PR era vb daca lasam numele siteului meu mai nepriceputule :). si revin la Monica: ti-am trimis un email pt o posibila colaborare. Intentionez sa fac cel mai serios site de acecst gen din RO si legal in asa fel incat toti utilizatorii sa se simta in siguranta. Daca ne putem ajuta reciproc frumoaso reply me. O zi buna! RankZilla

  12. Monica Lupascu 5 Jan, 2009 @ 22:55

    @rankzilla

    In primul rand – oamenii pe care ii respect si care ma respecta imi spun “Monica” sau “dna Lupascu” si nu folosesc apelativul “frumoaso”. Printre acestia sunt si multi informaticieni pe care ii apreciez pentru inteligenta, curaj si idei.
    In ceea ce priveste initiativa ta de a dezvolta o astfel de platforma nu pot decat sa iti urez succes.

  13. Leo 8 Jan, 2009 @ 14:09

    rankzilla (si ceilalti): ceea ce spui tu este aberant. Lucrez in domeniul informaticii de cam cand s-a auzit de ea in tara asta. Am o senzatie foarte obiectiva ca nu impartasim acelas lucru. Cat despre informatica, acest cuvant pot sa spun ca e generic deja de ceva vreme. Daca la inceputurile acestui concept, fapt si realitate exista o singura ramura tehnologica numita asa, acum informatica e impartita in atatatea ramuri care sunt atat de “groase” incat intrec propriul “trunchi”. Cat despre internet, e un univers care e parte din viata noastra de ceva vreme deja. Cat timp petreci in fata calculatorului si cat timp petreci intr-un supermall? Raspunsul e clar cred! Deci daca in lumea reala o infractiune atrage de la sine consecinte, la fel si in cea virtuala. Privind spre vest si cu totii sperand intr-o viata mai corecta si sigura nu pot decat sa incurajez aceasta initiativa! Bravo Monica! Daca nu sunt inca legi suficiente sau spectrul legal nu e f clar e asa pt ca nimeni nu are curajul sau cunostintele necesare, sa faca o schimbare! E nevoie de organisme competente aici care sa caute solutii in tari care deja au un mecanism de protectie bine conturat. Aici e primul pas! Asa cum esti tras la raspundere daca furi dintr-un magazin si esti prins asa trebuie sa fie atunci cand intr-un mediu virtual vinzi un produs real. Ca sa intaresc ce spun remarc ca atunci cand licitezi ceva nu licitezi o poza ci un produs fizic care astepti sa il primesti acasa, ambalat frumos nu?
    Asa ca, hai sa lasam “informatica” pe mainile celor care stiu sa “pronunte” acest cuvant fara intrerupere si sa incurajam pe cei care desi cu suport minimal vor sa schimbe ceva in legislatie sau sa aplice ceea ce exista deja!

    Ca o completare: Atat de mult imi place firea romanului – de la parlament pana la acest blog. Desigur plasand ghilimelele acolo unde placerea nu e ceea ce pare. EL (romanul) stie sa contrarieze atat de bine orice i se pare lui ca nu coincide convingerilor proprii. De cele maimulte ori insa acestea lipsesc. Daca “joaca” asa de mult neuronii in mintea vostra hai faceti ceva care sa ma afecteze si pe mine. Pozitiv! Si pe voi la fel! Tot pozitiv -sau e un cuvant care a murit acum ceva vreme cand defapt credeam ca o sa se nasca?
    Am ajuns o natiune care pt un meci de fotbal iese in strada dar pt o nedreptate prefera comoditatea si caldura domestica!?
    Apreciaza ceea ce TU nu ai curajul sa faci! Pt. ca ti-e frica! Asta e motivul! Daca nu poti ramai tacut si rezervat! Lasa-i pe cei care il au sa faca ceva si pt tine 😉
    Te felicit si sustin in aceasta initiativa once again Monica!
    Bravo!

  14. andreea 14 Jan, 2009 @ 23:25

    Cred ca toti cei care liciteaza pe aceste site uri sunt foarte constienti de ” regulile jocului” asa ca nu vad de ce va bateti capul cu asta. Aceste companii nu fac decat sa beneficieze de pe urma acestor oameni, care sunt foarte constienti de acesta. Nu pot decat sa i felicit pe fericitii posesori ai acestor afaceri pt ca stiu sa faca bani cu o investitie minima. Draga Monica daca ti se pare ceva ilegal in toata aceasta afacere si doresti sa faci ceva in sensul asta … ai putea sa incepi cu 6/49… cred ca acolo ai fi putut sa umpli paginile mai cu succes decat la acest subiect…
    ps. @Emy: good point!

  15. Monica Lupascu 15 Jan, 2009 @ 00:30

    @andreea

    Faci confuzie intre un joc de noroc si o licitatie, ultima dintre acestea fiind in fapt o vanzare cumpare de produse, care, din pacate pentru tot mai multi se pare, este supusa in mediul online unor reguli destul de clare – paginile pe care le-am “umplut” asa cum te-ai exprimat tu, expuneau o anumita interpretare juridica vizavi de acest aspect

    Este usor sa spui “good point Emy” sau “ai putea sa incepi cu 6/49” cand in mod concret nu aduci niciun argument impotriva uor sustineri – argumente juridice, atentie – ptr ca cel putin pe mine astea ma intereseaza. Faptul ca site-urile au sustinatori infocati nu schimba cu nimic aspectele relatate in concluzie…

  16. Draxx 15 Jan, 2009 @ 14:40

    hey all 🙂 pe scurt – bravooooo pentru toata lumea ,bravo doamna Lupascu .

    am citit tot pe acest blog (parerile si etc) sincer nu am treaba cu site-urile astea am intrat ,am vazut, am iesit.

    Nu aveti idee despre ce este vb inca ? URAT URAT ,la cati termeni folositi si tot degeaba.

    Doamna Lupascu sper ca zic bine , totul e legal si am argumente dar nu am timp.Totusi imi place ce discutati sunt curios la ce concluzie o sa ajungeti 🙂 Va pup.

  17. Draxx 15 Jan, 2009 @ 14:47

    ps :apropo de asa numitii BOTI care liciteaza .nu exista 🙂
    Boti : suntem NOI ca punem `botul` si ne dorim.
    Sunt in stare sa fac pariu cu oricine ca aceste siteuri vor functiona mult timp de acum incolo pana nu o sa mai aiba clienti.Cat despre legi si etc – Stati linistiti nu se va schimba nimic:) si daca se va schimba se va schimba si SOFTUL care este implementat in Site,si tot degeaba 🙂 va spun sigur.SI apropo chiar ma gandeam sa-mi fac si eu un site de genul asta dar exista idei si mai bune.

  18. Monica Lupascu 15 Jan, 2009 @ 15:09

    @Draxx
    Va astept cu placere, cand aveti timp, evident, sa sustineti prin argumente legalitate site-urilor in cauza 🙂
    – in privinta “BOTI” -lor, nu stiu sincer la ce va referiti, nu am folosit o asemenea terminologie, poate imi claficati putin nedumerirea

  19. Draxx 15 Jan, 2009 @ 15:35

    ooo merci ptr raspuns 🙂 nu mi place sa scriu pe bloguri, dar blogul asta serios, imi place .M-a plesnit din start numai denumirea domeniului http://www.cyberlaw.ro suna chiar foarte tare 🙂 nu ?

    Doamna Monica sunt de acord si cu d-stra si cu cei care va contrazic…ideea e : stiti cine a facut softul ? stiti in cate tari ruleaza aceste siteuri ? stiti cine le-a dat drept de autor ? stiti cat costa licenta pentru acel soft ?:) eu de aseara de la ora 8 ma tot interesez si am aflat detul de multe. Din (pacate sau fericire) nu e nimic in neregula cu softul atat mai mult cu siteurile.daca vrei sa acuzati pe cineva acuzati radacina nu ramurile.

    Cat despre “boti” v-am pomenit eu, ca tot se zvoneste pe multe bloguri, cum ca softul anumit liciteaza automat , singur ,cu anumite nume:)total eronat.Nu vreau sa fiu nepoliticos dar sincer va sugerez sa va documentati in legatura cu softul acesta.
    PS: http://www.cyberlaw.ro nu pot sa cred !?! ma asteptam sa vad altceva pe un domeniu cu denumirea asta 🙂 dar in fine 😛

  20. Monica Lupascu 15 Jan, 2009 @ 15:58

    @Draxx
    Interpretarea mea nu aducea in discutie niciun aspect al functionalitatilor software ce stau la baza acelei aplicatii. Softul poate fi in concluzie perfect legal din punct de vedere al licentei utilizate, al modalitatii in care interactioneaza cu alte softuri sau colecteaza date personale, etc – dar nimic din toate acestea nu pot veni in sustinerea legalitatii modalitatii de vanzare a bunurilor pentru ca despre asta era vb.

    Eu nu am interpretat softul ci modalitatea in care prin intermediul site-urilor in cauza este intretinuta o anumita relatie cu consumatorii (asta pentru ca exista dispozitii care obliga vanzatorul la o anumita informare, la returnarea produselor, la o modalitate specifica de incheiere a contractelor, etc). Nu am apreciat aceste aspecte decat luand in considerare legislatia romaneasca, in concluzie faptul ca activitati identice sunt permise in alte tari nu poate veni in sustinerea legalitatii acestui gen de licitatii – asta pentru ca acestora li se aplica legea romana (au un site detinut in Romania si mai mult decat atat consumatorii carora li se adreseaza sunt romani).

    Am inteles acum de ce va refereati la “boti”, dar totusi trebuie sa recunoasteti ca nu pot fi raspunzatoare de ce se intampla sau discuta pe alte bloguri sau forumuri.

    Tot in legatura cu blogul meu, sa stiti ca sunt deschisa si catre alte subiecte, daca vreti sa imi propuneti un alt studiu, chiar v-as multumi sau spuneti cel putin ce anume v-ati astepta sa gasiti pe un blog corespondent unui astfel de nume de domeniu “cyberlaw.ro” ptr ca eu am incercat sa postez articole referitoare la legislatia IT&C.

  21. explorator 19 Jan, 2009 @ 01:16

    Nu am timp si nici chef sa comentez prea mult despre ce se intampla pe acest “BLOG”.
    Ideea este ca sunt aici unele persoane care poate stiu legi si norme juridice dar nu au habar despre ce inseamna informatica,soft,boti etc si mai sunt alte persoane care stiu ceva din domeniul asta al informaticii dar nu stiu legislatie.
    Eu va invit sa lasati putin legea deoparte si sa va ganditi doar la idee in sine si la principiile care stau la baza unui astfel de proiect. Haideti sa gandim ca oameni si nu ca niste juristi sau informaticieni si sa folosim doar ceea ce ne-a dat natura umana.
    Eu ma gandesc ca atunci cand cineva intra pe site-ul ala studiaza in primul rand modul in care functioneaza o licitatie. Vede cum se vand produse cu preturi foarte mici si se intreaba probabil care este povestea din spatele a ceea ce ei vad. Incearca sa inteleaga de ce ar vinde cineva un laptop cu 10 lei. Dupa un mic studiu prin pachetele alea de credite,majoritatea isi dau seama ca nu pot licita daca nu cumpara credite,altii poate si acum mai cred ca aia pierd sau ca e teapa si nu trimit produsele. Sunt foarte putini cei care citesc regulamentul site-ului atunci cand decid sa se inregistreze,insa asta nu este vina site-ului.Va asigur ca toti stiu in momentul in care liciteaza pentru un produs ca nu vor mai primi creditele inapoi si toti stiu ca pot pierde sau pot castiga. Site-urile nu ii mint pe utilizatori pana aici din niciun punct de vedere,cred ca toata lumea este constienta ca acel pret pe care il afiseaza ei,este doar un pret estimativ care oricum nu difera asa de mult de pretul real cum s-a speculat aici. Eu inteleg ca dvs in calitate de avocat puteti observa cum anumite paragrafe din nu stiu ce legi pot fi oarecum ocolite de acesti oameni prin site-urile lor dar nu inteleg cum puteti sa ii acuzati de inselaciune,manipulare etc cand defapt totul este foarte lejer de inteles.
    Este un principiu foarte simplu: utilizatorii liciteaza, in final exista doar un singur castigator al produsului, acesta plateste la sfarsit valoarea cu care s-a terminat licitatia dupa care site-ul va livra produsul respectiv. Unde este inselaciunea?! Toata lumea stie ce are de facut…toate lumea este constienta ca poate sa piarda, sau poate sa castige daca stie cum sa joace. Insa in Romania noastra tot timpul apar tot felul de frustrati care vor ei sa faca dreptate ca sunt ei pentru ca ei stiu legi sau ei stiu ca asa e bine si asa nu e. Avem o tara plina de oameni drepti si cu principii dintre care toti i-ar da cuiva in cap pentru un pumn de euro.

    Va complicati degeaba cu legi si norme juridice si cu tot felul de povesti. Lucrurile stau mult mai simplu,doar ca unii , asa cum sunteti si dvs D-na Monica Lupascu nu pot accepta acest lucru.

  22. B. Ionut 29 Jan, 2009 @ 03:48

    Aproape ca era sa ma las pacalit. Oricum voiam sa testez , printr-o suma mica sa nu-mi iau teapa mare (lasandu-mi pe card doar 20 ron); dar am zis sa dau un search sa vad unde vine asa-zisa firma Cromadi Soft SRL. Cand am vazut pe harta ca adresa respectiva e intr-un capat de lume, “pe un deal”,intr-un sat/comuna.. am inceput sa fiu si mai dubios. Apoi am intrat pe http://www.listafirme.ro si am aruncat o privire la cifra lor de afaceri si la PROFIT, privire care s-a transformat in stupoare in cele din urma. “Baietii” aveau 33.2**.*** lei RON profit = 332 .000. 000 .000 lei vechi. Cam greu de realizat, avand in vedere faptul ca ei se laudau ca vand produse aproape ‘moca’ , fara sa poata practic sa-si acopere cheltuielile. In plus m-am uitat si la cateva din celelalte firme de pe site. Nici una din ele nu statea asa ‘bine’ la capitolul fonduri.. ba din contra,unele aveau datorii.
    Ma bucur ca nu am fost tzepuit si pe aceasta cale îti multumesc pentru acest articol.Multa sanatate , virtute,.. !

    P.s.Tine-o tot asa ca faci bine ceea ce faci !

  23. Monica Lupascu 30 Jan, 2009 @ 02:41

    @ B. Ionut

    multumesc pentru sustinere! – de fapt nu numai dvs cat si celorlalti care au inteles ca scopul acestor posturi nu a fost “desfiintarea unor firme”, “studierea softurilor care stau la baza sistemului de licitatii” si nici “castigarea de trafic pe blog”.

    Sincer am dorit ca persoane cu mai putina pregatire juridica sa aiba posibilitatea de a cunoaste anumite aspecte care ar putea fi in avantajul lor. Daca sustinatorii afacerii ar fi fost mai intelepti si-ar fi dat seama ca in pofida publicitatii negative ei au beneficiat intr-un fel chiar de consultanta juridica (si cateodata genul acesta de informatii insemna mai mult decat laudele fara substanta).

    @explorator
    sunt convinsa ca nu ati citit integral posturile mele si nici informarile transmise catre societatile in cauza pentru ca daca ati fi facut-o cu siguranta nu ati fi spus “va complicati degeaba cu legi” 🙂
    da, recunosc ma complic cu legile, de fapt asta a fost si motivul pentru care am studiat acele aspecte de nelegalitate
    in concluzie – cand vorbesc de inselaciune nu o apreciez in functie de ceea ce imi place mie sa cred ca este inselaciune ci in raport cu dispozitiile codului penal, cand apreciez un sistem de vanzare ca fiind mai putin transparent o fac tinand cont de prevederile legale privind comertul online nu pentru ca mi se pare mie complicat si ca nu inteleg “sistemul atat de simplu” ce sta la baza tranzactiilor, asa cum v-ati exprimat.

    Cand societatea va ajunge la nivelul in care sa poata fi guvernata de common sense atunci probabil ca nu vom mai discuta “paragrafe din nu stiu ce legi”.