Cyberlaw

 

Brevetele pentru programe de calculator

Se poate obtine brevet pentru protejarea unui program de calculator pe teritoriul Europei?
La aceasta intrebare multi au gasit raspunsul analizand un concept introdus pentru prima oara de Oficiul European de Brevete (EPO) – „computer implemented inventions” (CII).

„Computer implemented invention” este definita a fi o inventie a carei implementare implica utilizarea unui calculator, a unei retele de computere sau al altui echipament programabil. Pentru a fi brevetata, o astfel de inventie trebuie, de asemenea, sa prezinte caracteristici care sa poata fi realizate, in totalitate sau in parte, prin intermediul unui program de calculator.

Odata cu introducerea acestui concept, regula excluderii de la protectie a programelor de calculator considerate in sine, se reafirma ca implicand si o exceptie, potrivit careia astfel de inventii (CII) puteau fi brevetate daca prezentau caracter tehnic, erau noi si implicau o contributie inventiva fata de stadiul tehnicii.

Avem astfel, pe de o parte „programele de calculator considerate in sine” – definite a fi non-inventii – excluse de la brevetare si aceste „computer implemented inventions” – sintagma ce pare sa acopere dezvoltarile din industria tehnologiei informatiei care pot obtine protectie prin brevet.

1. Programele de calculator “considerate in sine” (art.8 alin.(1) si (2) din Legea 64/1991)

In mod similar prevederilor din Conventia Brevetului European (EPC), textul normativ intern (Legea nr.64/1991) se prezinta confuz intr-atat incat sa nu poata constitui o baza solida pentru evaluarea a ceea ce implica brevetarea programelor pentru calculator.

Aceleasi dispozitii care includ programele de calculator in lista non-inventiilor, fac precizarea ca brevetarea acestora este exclusa doar in situatia in care cererea se refera la „obiecte sau activitati considerate in sine.” (Am evidentiat in acest mod exact exceptia la care faceam referire mai sus, prin trimitere la dispozitiile romanesti, care transpun oricum prevederile EPC).

Prin corecta apreciere a ceea ce inseamna o cerere de brevet avand ca „obiect un program de calculator considerat in sine”, am fi in masura, se pare, sa facem o diferenta intre cazurile in care astfel de cereri ar fi acceptate, pe de o parte, si cele care ar justifica o excludere de la brevetare, pe de alta parte.

Cum „program de calculator considerat in sine” este o fraza destul de ambigua, din decizia Curtii de Apel din aprilie 2004 aflam ca „activitatile si produsele catalogate ca fiind non-inventii reprezinta in mod obisnuit concepte pur abstracte lipsite de implicatii tehnice”, precizare menita sa nuanteze intelesul frazei „in sine” in contextul dispozitiilor mentionate.

Opusul a ceea ce inseamna concept pur abstract si fara implicatii tehnice este, din perspectiva EPC, produsul software ce prezinta caracter tehnic.

2. Caracterul tehnic

Prima conditie impusa programului de calculator, pentru a putea fi considerat inventie, este ca acesta sa prezinte efecte tehnice dincolo de cele normale (cum ar fi transmiterea curentului electric). Testul efectelor tehnice este definitoriu pentru stabilirea caracterului tehnic al unui produs software solicitat pentru brevetare.

Prin examinarile EPO se va analiza daca programul de calculator are potentialul de a avea efecte ce trec dincolo de interactiunea normala dintre un software si un calculator.

Mai mult decat atat, cerinta caracterului tehnic este satisfacuta daca, pentru punerea in aplicare a inventiei, este nevoie de anumite specificatii tehnice, care la randul lor se reflecta in produsul solicitat spre inregistrare.

Din deciziile Curtii de apel EPO pot fi desprinse cateva exemple a ceea ce este considerat a fi „tehnic” precum si „non-tehnic”:

a) Tehnic:
– procesarea datelor cu implicatii asupra controlului unui proces industrial;
– procesarea care are afecteaza felul in care un computer opereaza
(salvarea memoriei, cresterea vitezei, securtatea proceselor, rata de transfer a datelor);
– orice echipament fizic precum un calculator sau orice parte componenta a acestuia.
b) Non-tehnic
– metode de vanzare, de comert, scheme de asigurari;
– acte de administrare specifice unei afaceri;
– reprezentarea, crearea unui sistem;
– metode matematice.

Aplicatiile software se prezinta, de cele mai multe ori, ca un complex de procese tehnice si non- tehnice, fiind, astfel, dificil de apreciat in ce masura informatiile procesate sau mijloacele folosite (fie acestea tehnice sau non-tehnice) sunt relevante pentru stabilirea caracterului tehnic al unui program de calculator. Din Ghidul EPO am extras urmatorul paragraf: „existenta unei functionalitati a unui program care implica folosirea unor resurse tehnice pentru atingerea unui scop non-tehnic si/sau procesarea unor informatii non-tehnice, nu confera in mod absolut necesar caracter tehnic respectivului program de calculator”.

3. Contributie tehnica inventiva

In urma stabilirii caracterului tehnic, a verificarii indeplinirii conditiei de noutate si aplicare industriala, o astfel de inventie urmeaza a fi examinata in raport cu stadiul tehnicii, verificandu-se daca este indeplinita conditia ca programul de calculator sa presupuna o reala contributie fata de cunostintele, informatiile, dezvoltarile deja regasite in stadiul tehnicii. Este important de retinut ca toate caracteristicile luate in considerare pentru evaluarea caracterului tehnic vor fi avute in vedere in aprecierea contributiei pe care o poate aduce respectiva inventie.

In concret procedura de examinare este urmatoarea:

– se identifica stadiul tehnicii si apoi cea mai recenta dezvoltare din domeniu;

– se identifica functionalitatile programului neregasite in stadiul tehnicii, determinandu-se, de asemenea, si efectele tehnice ale acestora;

– in baza efectelor tehnice mentionate se formuleaza in mod obiectiv o problema care se prezinta unui profesionist in domeniu;

– opinia examinatorului va depinde de masura in care rezolvarea problemei, in maniera descrisa prin solicitarea de brevet, va fi evidenta persoanei ce activeaza in domeniu si care are cunostinta de stadiul tehnicii.

Pentru ca am amintit mai sus de anumite functionalitati si caracteristici necesare in aceasta evaluare, este important de mentionat ca, in cazul in care o astfel de functionalitate, analizata fie in mod independent, fie impreuna cu altele, nu poate fi perceputa ca implicand o contributie tehnica inventiva, aceasta nu va fi considerata relevanta in evaluare. Un exemplu poate fi acela in care o anumita caracteristica a programului contribuie doar la rezolvarea unei probleme non-tehnice.

EPO nu va acorda brevete pentru programele de calculator care nu fac dovada unei asemenea contributii tehnice, aceasta constituind si diferenta semnificativa intre practica EPO si USPTO (United States Patent and Trademark Office).

Articolul următor AIMR vs. HOSTWAY & TRILULILU
Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

3 răspunsuri

  1. Tudor Bogdan 20 Jan, 2015 @ 10:39

    Buna ziua.
    Felicitari pentru articol ! Caut lamuriri de ceva timp pe internet si aseara am gasit blogul dvs. Mai am o nelamurire daca ma puteti ajuta.
    Am o idee de afacere care implica folosirea unui program/aplicatie care e clar ca nu se poate breveta. Exista posibilitatea de a breveta ideea in sine ? Adica pot breveta efectul care rezulta din folosirea aplicatiei respective ?
    Un ex ipotetic: Aplicatia “WhatsApp” de pe telefoanele mobile e clar ca nu se poate inregistra. Chiar si ce rezulta din folosirea aplicatiei mobile nu este o noutate in domeniu. Se trimit mesaje, fisiere etc. Asa ceva facea si aplicatia “Yahoo Messenger”. Noutatea care o gasesc eu la W.A. este (…). Se poate breveta ideea care face diferenta intre acest program si altele ?
    Va multumesc anticipat.

  2. Monica Lupașcu 20 Jan, 2015 @ 12:00

    Nu se pot breveta idei, concepte, metode, principii, dar în schimb funcționalități suplimentare unor produse software deja existente pot fi brevetate. Sub condiția ca acestea să întrunească condițiile de brevetabilitate – noutatea, să implice o activitate inventivă și să fie susceptibile de aplicare industrială. Important de reținut este totuși că raportarea nu se face față de programul deja existent (WA)sau, mai bine, spus, nu DOAR față de acesta, ci față de toate – adica față de întreg stadiul tehnicii, de care trebuie să se diferențieze.

Răspunde și tu