Cyberlaw

 

FONTS – Technical details and definitions

1. Fonturi neprotejate de dreptul de autor: „typeface”, „fonts”, „bitmap fonts”

Desi sunt de cele mai multe ori folosite in aceleasi contexte, termenul “typeface” nu este de fapt sinonim cu cel de “font”, cel din urma fiind de-a lungul timpului definit ca un tip de alfabet si caracterele asociate acestuia la o singura dimensiune. De exemplu, dimensiunea 8 Caslon Italic reprezinta un font iar dimensiunea 10 al aceluiasi Caslon Italic reprezinta un alt font. O familie de fonturi este un grup de fonturi relationate care variaza in functie de grosime, orientare, dar nu si design. De exemplu, Times reprezinta o familie de fonturi, in timp ce Times Roman, Times Italic si Times Bold sunt fonturi individuale care formeaza familia Times.

In ceea ce priveste typeface-urile, atunci cand se vorbeste de acestea, trebuie avut in vedere design-ul, forma exterioara. Termenul de typeface desemneaza astfel caracteristica prin care designul unui anumit caracter este recunoscut, „typeface” fiind folosit in mod uzual pentru a identifica un set complet de caractere ce formeaza o familie de fonturi cu anumite caracteristici de design. Tipuri de designuri aferente unor fonturi sunt de exemplu Baskerville, Gill Sans sau Papyrus.

Atat fonturile cat si typeface-uile au fost considerate ca nefiind protejate de dreptul de autor, o protectie a acestora putandu-se realiza doar prin inregistrarea unui design industrial.

Tot in categoria fonturilor neprotejate de dreptul de autor intra si cele de tip bitmap. Aceste fonturi care deseneaza o imagine a fiecarui glyph prin colorarea pixelilor potriviti intr-un grafic dreptunghiular, sunt realizate pentru a fi afisate la o anumita dimensiune, de obicei foarte mica. Marele avantaj al acestor fonturi este ca pot fi afisate la dimensiuni foarte mici, ramanand in acelasi timp lizibile. Bitmap fonts (in sensul fisierelor de fonturi bitmap) sunt considerate fonturi neprotejate de dreptul de autor, existand numeroase cazuri care confirma aceasta interpretare.

2. Protectia acordata de dreptul de autor pentru scalable fonts sau outline fonts

Scalable fonts (outline fonts) – fonturi scalabile – Aceste fonturi sunt opuse fonturilor de tip bitmap, putand fi modificate in marime la aproape orice dimensiune, fara a modifica integritatea caracterelor (exemple pot fi True Type fonts create pentru utilizatorii de Windows si Postcrip fonts realizate de Adobe). Outline fonts sunt tratate ca si subiecte ale dreptului de autor. Aceasta se datoreaza setului de instructiuni software adaugate fontului, functii numite hints care regleaza caracteristici precum spatiul imaginii caracterului, forma si alinierea anumitor portiuni din caracter prin asa numitele off-curves points si on-line points (punctele de control din exteriorul formei caracterului sau de pe linia acestuia).

a) PostScript Type1 reprezinta o forma speciala a limbajului de programare PostScript, care la randul lor creaza programme numite Font Software. Un font in limbajul de programare PostScript contine o colectie organizata de proceduri pentru a descrie formele aferente fiecarui stil. Diferite programe de font contin o cantitate diferita de informatie, adunate in asa-numitul “dictionary”. Dictionarul salveaza intrarile optionale si obligatorii si deserveste interpretorul de PostScript ca segment de date pentru accesarea tuturor functiilor fontului.

Tehnologia de font de tip PostScript face posibila modificarea fonturilor, adica crearea formelor de font la toate dimensiunile. Marele avantaj comparativ cu bitmap fonts consta de ex. in faptul ca userul are nevoie doar de grosimea fontului pentru a crea forme ale tuturor dimensiunilor. In raport cu fonturile bitmaps, dezavantajul fonturilor outline este reprezentat de faptul ca randarea vectoriala necesita timp pentru a procesa iar fonturile outline la dimensiuni mici nu ating nivelul de calitate al unui font de tip bitmap facut de mana.

Toate stilurile Type 1 sunt descrise de schemele abstracte si matematice ale liniilor si curbelor. Punctele de control ale acestor scheme traseaza curbele si sunt diferentiate ca si on-curve si off-curve potins. On-curve points se gasesc chiar pe conturul simbolului iar off-curve points reprezinta parti ale punctelor de control on-curve. Ele controleaza forma curbelor care predefinesc caracteristicile stilului unui simbol.

b) TrueType reprezinta un font de tip outline care permite modificarea de typefaces. Aceasta inseamna ca toate dimenstiunile unui symbol sunt facute dintr-una si aceeasi schema. Fisierul in sine contine diferite seturi de date si tabele care sunt accesate cu un table directory. Aceste tabele contin informatii privind stilul, conturul, bitmaps si alte date specifice ale fonturilor si din punct de vedere grafic.

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

Răspunde și tu