Cyberlaw

 

Conferinte, evenimente, meeting-uri, utile

1. Communia Workshop

Pentru toti cei care nu apucat sa intre pe site-ul APTI, pe data de 26 si 27 martie am participat la cea de-a 5-a sesiune a Worshopul Communia, organizat la Londra sub titlul „Accessing, Using, Reusing Public Sector Content and Data”.

Prezentarile moderate de Jonathan Gray (Open Knowledge Foundation) si Prodromos Tsiavos (London School of Economics) s-au concentrat in jurul identificarii informatiilor si datelor aferente sectorului public – precum operele neprotejate de dreptul de autor, cele intrate in domeniul public prin incetarea protectiei dreptului de autor precum si cele ale caror utilizari se incadreaza in sfera utilizarilor permise (de genul exceptiilor si limitarilor transpuse in legislatia copyright).

Scopul intalnirii a vizat in principal modalitatile de valorificare a potentialului detinut de public sector information si recunoasterea procedurilor legale si tehnologice prin care se poate mentine accesul si utilizarea acestora in mod liber, de catre absolut orice persoana.

Mai multe despre prezentarile relevante am discutat pe blogul APTI, aici ma voi rezuma a prezenta cateva dintre cele 40 de recomandari dezvoltate prin proiectul Communia:

James Love, Knowledge Ecology International – „Guvernele ar trebuie sa stocheze si sa faca publice informatiile in formate adaptate standardelor de acces deschis care pot fi implementate de multiple aplicatii si diverse sisteme de operare”

Rufus Pollock, University of Cambridge – „Crearea unei autoritati responsabile cu supravegherea dispozitiilor relevante informatiilor din sectorul public, precum si cu mentinerea si costurile acestora”

Brian Fitzgerald, QUT – „Dezvoltarea celor mai bune practici de politica informationala, prin suportul acordat de organisme precum OECD, EU si WTO”
„Demersuri legale si tehnice care sa asigure promovarea si nu incetinirea inovatiei”

Naomi Korn, JISC SCA Consultant – „Exceptiile aferente drepturilor de autor ar trebui adaptate erei digitale”

Mathias Schindler, Wikimedia Deutschland – „Licentele preferabile sunt Creative Commons Atribution Sharealike care asigura o modalitate prin care fisierele media raman disponibile gratuit publicului, precum si intr-o oarecare masura Creative Commons Atribution”

Cam atat… daca va intereseaza poze de la conferinta din Londra, precum si cateva de dupa conferinta, le puteti urmari pe flickr. Enjoy!

2. Securitate Informatica in era web 2.0

Alt interes cu siguranta il va prezenta Conferinta privind Securitatea Informatica in Era Web 2.0, cu atat mai mult cu cat este un eveniment la care veti putea participa, data acestuia fiind stabilita pe 7 aprilie iar locatia – Bucuresti, Hotel Intercontinental, Sala Ronda.

Daca va intereseaza noile tehnologii web 2.0, masurile de securitate impuse si implicatiile legale aferente, veti avea ocazia astfel sa urmariti prezentarile profesionistilor in domeniu sau sa va delectati in pauzele de cafea ori lunch, eventual sa ma cunoasteti personal – sper ca imi apreciaza cineva modestia cu care am am evitat sa ma prezint printre profesionisti, desi 20 de minute imi sunt alocate si mie!

🙂

Important de retinut, dupa ce veti afla mai multe despre eveniment, este faptul ca grupul organizator F5 Divizia Media – Realitatea Catavencu ofera posibilitatea unui numar limitat de vizitatori (fideli) ai blogului meu de a participa gratuit la aceasta conferinta.

In concluzie, cine vrea sa participe la cursa web 2.0 imi poate trimite un email cu nume si prenume la „monica [dot]lupascu@cyberlaw[dot]ro”, urmand a primi in scurt timp un reply de la organizatori.

Multumesc, va astept la conferinta si evident, scuze pentru pauza destul de lunga de activitate pe blog – incerc sa recuperez luna asta!

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

Răspunde și tu